mandag den 18. marts 2013

Biotop opgave 6

                                    Naturfænomener

Dagens vejr… Sidder og kigger ud af vinduet og tænker på hvor mange ting der afhænger af vejret, hvad man skal lave, og om det også kan lade sig gøre, når sneen pludselig vælter ned over Danmark. Jeg havde endelig tænkt at jeg ville lave bue og pil på mit biotop, i denne opgave, og havde sat nogle dage af til dette, pludselig bliver vi i Danmark ramt af store mængder sne og snestorm, nok ikke lige det rigtige vejr til at lave bue og pil på biotopen. Men det satte nogle tanker igang, og ikke til det dårligere, jeg vil forsøge at arbejde med kulde og varme, modsætninger, og hvordan vi kan lære børnene allerede fra børnehavealderen om dette.
Børnene har en medfødt interesse for naturen. Ikke alle børn, er når de starter i børnehave eller dagpleje, vant til at færdes udenfor. Men de fleste børn møder naturen med et åbent og nysgerrig sind. Det er vores opgave at bevare og videre udvikle dette undersøgende udgangspunkt.
Gode oplevelser i naturen, samt oplysende viden, er efter min opfattelse den bedste måde, hvorpå vi kan lære børnene at respektere og færdes naturen.
Jeg vil tage en børne gruppe med børn omkring 3-5 års alderen med ud i snevejret.
Vi vil samle sne i en beholder og tage det med indenfor, kigge på hvad der sker når sneen kommer ind i varmen. Hvorefter når sneen er blevet til vand komme det i en gryde og koge det op fortælle om dampen der kommer når man koger vandet.
Når vi leger udenfor i sneen i længere tid og kommer til at fryse, hvad der sker når vi efterfølgende kommer ind og fødderne begynder at prikke når varmen kommer til igen.
Jeg vil igennem leg give barnet mulighed for at opleve glæde ved at lære naturen at kende , barnet vil igennem alle sanser opleve naturen,  igennem leg og læring. Barnet vil igennem sine erfaringer opleve naturfænomener.
Niels Ejbye Ernst skriver så rigtigt i hans artikel på udekole.dk
At pædagogerne i naturbørnehaver fastholder børnenes viden om naturfænomener, ved at arbejde  med en praksis, der både kan fastholde leg og sjove meningsfulde aktiviter i naturen, dette med de samtaler og fordybende stunder der opstår i naturen, i mit tilfælde at opdage at sne smelter når det kommer ind i varmen, kan udfordre små børns sanselige intuitiv forståelse af naturen.
Niels Ejbye skriver også at pædagogens opgaver er her, ligesom i andet pædagogisk arbejde , at forstå små børns fænomenologiske felt, at anerkende dette gennem gode relationer til barnet, og at vække til undring og refleksion på passende tidspunkter ud fra kulturelle opfattelser af samme forhold.

Der er varslet snestrom udenfor

 Jeg henter sne udenfor, hvis børnene havde været med til dette ville forskelligheden i at nogle komme med store skovle sne, og andre børn, ville komme med en lille håndfuld i deres hanske.
Sneen kommer ind er stadig kold:-)
Her ser der ud som om man har taget noget af sneen fra, men det er sneen der synker, fordi den begynder at smelte


Efter lang tids venten, er det meste af sneen blevet til vand

 Som dog stadig er isnende kold
Der ligger stadig lidt lignende isklumber i vandet

Jeg prøver at koge vandet, og her kunne børnene evt, se at vandet kan blive til damp..

Svært at se på billedet men her kan man se dampen stige op af gryden.
Denne proces kunne med børn i børnehavealderen være en lærerig proces, hvor børnene arbejder med naturfænomener, i praksis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar