onsdag den 12. december 2012

Biotop opgave 3


Biotopopgave 3

aktiviter i det sne beklædte landskab.

lad børnene leder efter forskellige dyr i skovbunden. prøv om de kan finde snegle, frøer, biller eller sommerfugle. nogle af børnene ved måske allerede at det er en næsten umulig opgave, men hvor er dyrene henne?
nogle er måske heldige og finder sneglehuse eller biller nede i jorden. hvis det er koldt, er de meget passive. er dyrene døde? (husk at dække dyrene til med jord og blade efter i har kigget på dem).

prøv også at lade børnene se og lytte efter fugle. er der mange? hvor er alle forårets og sommerens fugle henne? kan i høre en mus der pusler – eller se spor efter dem?
hvad med de store dyr i skoven som rådyr og ræv? hvad tager de på når det bliver koldt?
snak om alt det ud fra baggrundsstoffet.
bagefter kan vi prøve at forestille os at det er os der skal overleve en vinter ude i skoven. vi står her nu. vi har det med som vi står og går i. hvad skal der til for at vi kan overleve? hvad skal vi bruge? hvor skal vi sove? hvad skal vi spise? hvis vi har tid kan man jo lege legen, bygge og samle – og overleve til vi skal tilbage til civilisationen igen. Ved at lave en leg ud af det, uden at ændre indhold, udøver man didaktik, idet man i samme øjeblik man omsætter  sin erhvervede viden  til pædagogisk praksis under løbende refleksion. I denne betydning begrænser didaktik sig ikke til at være et simpel spørgsmål om valg af mål og indhold, men handler om at sammenholde en lang række overvejelser, spørgsmål og begrundelser, der har relevans for  beslutningen om, hvad man som pædagog gør i en given situation.(natur og miljø s. 133)


børnene vil synes det er spændende at kigge efter dyre spor i sneen, måske er man heldig at få øje på nogle af dyrene. når jorden er dækket af sne, og dyrene knokler rundt i sneen for at finde føde, efterlader de de fineste spor. går du en tur ud i naturen, vil du med garanti kunne finde flere forskellige spor i sneen. afhængigt af, hvor du bor, vil du kunne se spor fra fugle, rådyr, harer, kat, mus eller andre.

Hvis man er heldig kan man måske se et egern i grantræerne i skoven.

Harespor

Fasanspor
Muse spor



Spindelvæv fra en edderkop, også et spor som er efterladt, men hvor er edderkoppen?,prøv at få en samtale med børnene omkring dette igang:-) Børnene vil elske det:-)


Niels Ejbye-Ernst har fire konkrete forslag til pædagoger, som er opsat på at hjælpe børn til at begribe naturen:• Du kan støtte børn i at være eksperimenterende og nysgerrige over for omgivelserne.• Du kan støtte børn i at se nøje efter og ikke tage den umiddelbare antagelse for givet.

• Du kan støtte børnene, når de forsøger at finde et system i tingene i naturen.

• Du kan støtte børnene til at overveje, hvorfor ting i naturen er, som de er.


Mine diktatiske overvejelser vedrørende opgaven er at børnene kommer ud i naturen og gør sig nogle overvejelser om naturens gang, Jeg har valgt at  oplevelsen i skoven til en fortælling hvor jeg både vil drammerasere lidt, samt lave en historie ud af dyresporene.
 Da barnet på denne måde fanger opmærksomheden, når det bliver formidlet på denne facon.De fleste pædagoger, har igennem livet haft nogle interessante oplevelser, som børn gerne vil høre fortalt. Måske en ræv som snupper en høne. fortalt på det rette tidspunkt og sted kan en sådan beretning give børn nye perspektiver på egen oplevelse og mulighed for at sætte dem i større sammenhæng.(natur og miljø s.135)



Jeg har efter sidste fremlæggelse overvejet at beholde mit biotop på Grønningen i Haderslev, og var så tidlig morgen på besøg på mit biotop, der var masse af sne, og pludselig falder jeg næsten over en bunke frisk blød muldjord, jeg undrede mig en del da det var - 8 `frost, men det kan da snart ikke være andet som et muldvarpe skud, da jeg kom  hjem fra turen fandt jeg ud af at muldvarpen er særlig aktiv om vinteren, når frosten er trængt ned i de øverste lag, muldvarpen må følge med for ikke at sultne. muldvarpen er kødæder, og kan ofte forveksles med mosegrisen, dog holder mosegrisen sig i sine underjordiske gange om vinteren, mosegrisen er vegetar og lever af sit forråd, som den gemmer i sine gange om vinteren.


Mosegrisen




Muldvarpen.





Mosegris også kaldet Vandrotte, kan godt forveksles med muldvarpen mosegrisen er ca 20 cm større som muldvarpen , har grå eller brunlig pels, lang hale, tydelige øjne og udvendige ører. Tilhører hamsterfamilien .